E un pic cam migaloasa,dar rezultatul este nemaipomenit.Aveam7-8 ani,dupa '80 cand "gospodarul" primar de pe timpul PCR,ne-a deschis si in cartierul nostru,in sfarsit o cofetarie.Mama,ce era mai de noi.Mergeam si ne luam prajitura si un pahar de frucola si nu mai puteam de mandri ce eram.!Ei bine,cofetaria noastra in fiecare zi la 10:00 si 12:00 dimineata scotea din cuptor fierbinte,fierbinte placinta cu branza sarata si cea dulce plina de stafide.Nebunie,ce mai!Tactic mai era tata sa ne ia.Si ce ne mai placea!!!!!!!!!Dupa multe intrebari,cautari prin internet si incercari cred ca rezultatul e cat mai aproape de renumita placinta de pe vremuri.
Θέλει λίγη δουλειά,όμως το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό.Ήμουν 7-8 χρονών,όταν μετά τα '80 στον καιρό του κομμουνισμού,όταν άνοιξε κοντά στο σπίτι μας ένα ζαχαροπλαστείο(κρατικό πάντα). Εκεί κάθε μέρα 10:00 και 12:00 το πρωί έβγαζαν από το φούρνο ζεστή,ζεστή την αλμυρή τυρόπιτα και την γλυκιά με πολλές σταφίδες.Τρέλα!Συνέχεια ο πατέρας μου πήγαινε να μας πάρει.Και τι μας άρεσε!!!!!!Μετά από πολλές ερωτήσεις,ερεύνα στο ίντερνετ και πολλές δοκιμές νομίζω πως το αποτέλεσμα είναι αρκετά κοντά στη γνωστή τυρόπιτα από παλιά.
Sa trecem la lucru.Avem nevoie de:
1 pachet de foi de placinta din comert(cele subtiri) sau daca aveti timp si rabdare le faceti singuri
500-700g branza feta sau telemea sau ce branza alba si sarata aveti
cam 500g de smantana
4-5 oua
150g unt topit
Cantitatile sunt pt o tava mare.
Ν' αρχίζουμε.
Χρειαζόμαστε:
ένα πακέτο φύλλο κρούστας
500-700γ φέτα
500μλ κρέμα γάλακτος
4-5 αυγά
150γ λιωμένο βούτυρο
Τα υλικά είναι για ένα μεγάλο ταψί.Pt umplutura radem branza intr-un bol si o amestecam cu 300 ml smantana.
Numaram foile de placinta si le impartim astfel incat sa ne iasa 5-6 rulouri,in functie de tava.trebuie sa fie cel putin 2 foi pt fiecare.Ungem cu unt topit prima foaie,punem peste ,a doua foaie,tamponam cu unt si punem branza.Rulam de-a lungul si punem in tava unsa primul rulou adunandu-l un pic incat sa intre in tava.Procedam la fel si cu urmatoarele 4-5 rulouri.
Για τη γέμιση τρίβουμε το τυρί σε ένα μπολ και το ανακατεύουμε με 300μλ κρέμα.
Μετράμε τα φύλλα και τα μοιράζουμε έτσι όπως να μας βγουν 5-6 ρολά,ανάλογα με το ταψί.Πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 φύλλα για κάθε ρολό.Βουτυρώνουμε το πρώτο φύλλο,απλώνουμε το δεύτερο από πάνω,βουτυρώνουμε λίγο και το δεύτερο και βάζουμε γέμιση.Ρολάρουμε κατά μήκος και το βάζουμε στο βουτυρωμένο ταψί.Το μαζεύουμε λίγο για να χωράει στο ταψί.Συνεχίζουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα 4-5 ρολά.
Dupa ce le asezam in tava,le ungem cu unt si le intepam cu furculita in multe locuri.Intr-un bol batem bine ouale cu restul de smantana.Acest amestec il punem peste placinta in tava si lasam 10-15 minute sa traga.Dam la cuptor pana se rumenesc.
Όταν είναι έτοιμα στο ταψί,τα βουτυρώνουμε και τα τρυπάμε με ένα πιρούνι παντού.Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη κρέμα.Αυτό το ρίχνουμε πάνω από τα ρολά και αφήνουμε 10-15 λεπτά για να τραβήξουν.Βάζουμε στο φούρνο μέχρι που ροδίζουν.
Va urez pofta buna si sper sa va placa si sa va aduca aminte,daca e cazul,de placintile de pe vremuri!
Το ίδιο κάνουμε και με την γλυκιά τυρόπιτα με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε ανθότυρο η ένα γλυκό τυρί και σταφίδες μαζί με τη κρέμα.Έχω χρησιμοποιήσει και γιαούρτι αντί για κρέμα και είναι εξίσου καλό.
Σας εύχομαι καλή όρεξη!
No comments:
Post a Comment