Pages

Monday, August 1, 2011

ΜΟΥΣΑΚΑΣ/MUSAKA

Ο κλασικός μουσακάς είναι το αγαπημένο της οικογενείας μου.Είναι μ;iα απλή συνταγή χωρίς παραλλαγές,όμως πολύ νόστιμη.
Reteta clasica greceasca de musaka.Este usoara de executat,renumita si pe placul tuturor.

Όταν πρωτοήρθα στην Ελλάδα, γνωρίζοντας μόνο "Καλημέρα!" και "Τι κάνεις?" στα ελληνικά(βλέπεις μιλούσα αγγλικά με τον άνδρα μου),ήταν η πρώτη λέξη που έμαθα: "μουσακάς".Το πιο διάσημο ελληνικό φαγητό.Όλοι οι τουρίστες ζητούσαν μουσακά και βέβαια οι συγγενείς του άνδρα μου μας πρόσφεραν στο τραπέζι το πρώτο μουσακά που έχω φάει.Και ήθελα να μάθω να το φτιάχνω.Οι δικοί μου άνθρωποι λένε ότι τα κατάφερα
.
Cand am venit in Grecia,stiind numai formule de salut pe limba greaca,primul cuvant ce am invatat a fost "musaka".Cel mai vestit fel de mancare al Greciei.Toti turisti cereau musaka,auzeam destul de des cuvantul si nu stiam ce inseamna.Chiar nu stiam de musaka.Asa ca printre multele intrebari de genul "ce inseamna "asta" sau "asta" "adresate sotului meu , l-am intrebat si ce inseamna "musaka"pt ca auzeam destul de des termenul.In ziua urmatoare fiind invitati la masa de catre rude ale sotului meu ne-au servit musaka ca sa pot intelege ce inseamna.A fost prima data cand am gustat musaka.Si mi-a placut.Si am vrut sa invat sa fac si eu.Familia mea spune ca am reusit.
Χρειαζόμαστε:
Για τη γέμιση:
6-7 μελιτζάνες φλάσκες κατά προτίμηση
750γ μοσχαρίσιο κιμάς
1 μεγάλο κρεμμύδι
3-4 σκελίδες σκόρδο
1/2 ποτήρι λευκό κρασί
1 φύλλο δάφνη
1κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ.μπαχάρι
αλάτι,πιπέρι
το χυμό από 3 μεγάλες ντομάτες
500γ γραβιέρα
2κ.σ.τριμμένη φρυγανιά
Για την μπεσαμέλ:
1,5λ ζεστό γάλα
4κ.σ βούτυρο
5κ.σ. αλεύρι
αυγά
αλάτι, πιπέρι,μοσχοκάρυδο

Κόβουμε της μελιτζάνες σε φέτες τον περίπου 1 εκ.Τα αλατίζουμε και τ΄αφήνουμε μία ώρα στο στραγγιστήρι.Μετά τα τηγανίζουμε ελαφρά σε ένα τηγάνι.Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το πολύ το λάδι.
Avem nevoie de:
Pt. umplutura:
6-7 vinete mari,de preferinta cele mai groase
750g carne macinata de vita
o ceapa mare
2-3 catei de usturoi
1/2 pahar vin alb
o foaie de dafin 
o lingurita de scortisoara
1/2 lingurita ienibahar
sare,piper
sucul de la 3 rosii mari
500g branza de oaie tare data pe razatoare
2 linguri de pesmet
Pt. sosul Besamel:
1,5l lapte cald
4 linguri  unt
5 linguri faina
sare,piper,nucsoara
2 oua
Taiem vinetele in felii mai groase cam de 1 cm,le saram si le lasam intr-o strecuratoare pt o ora.Dupa aceea le prajim usor intr-o tigaie cu ulei.Le scoatem pe hartie de bucatrie sau servetele ca sa traga surplusul de ulei. 

Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα.Προσθέτουμε το κιμά και αφήνουμε να τραβήξουν τα υγρά.Σβήνουμε με το κρασί.Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και τα  μπαχαρικά.Αφήνουμε να σιγοβράζει μέχρι που θα τραβήξει όλα τα υγρά.Πριν την  χρησιμοποιούμε προσθέτουμε την φρυγανιά.

Σε μία άλλη κατσαρόλα φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ.Βάζουμε το βούτυρο με το αλεύρι να τσιγαριστούν μέχρι που θα πάρει λίγο χρώμα.Προσθέτουμε το γάλα σιγά-σιγά ανακατεύοντας συνέχεια για να μην σβολιάσει.Όταν η κρέμα είναι έτοιμη αλατίζουμε,βάζουμε πιπέρι και μοσχοκάρυδο.Αφήνουμε να κρυώσει.Όταν έχει κρυώσει προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά ανακατεύοντας πολύ καλά.Ρίχνουμε λίγη τριμμένη γραβιέρα στην κρέμα.

Σ΄ ένα ταψί βάζουμε μία στρώση από μελιτζάνες.Ρίχνουμε από πάνω το μισό τυρί.Πάνω από το τυρί στρώνουμε τη μισή γέμιση.Βάζουμε  από πάνω μία δεύτερη στρώση από μελιτζάνες,τυρί και γέμιση κιμάς.Απλώνουμε από πάνω τη μπεσαμελ.Ρίχνουμε και λίγο τυρί από πάνω και βάζουμε για μία ώρα περίπου (μέχρι να ροδίζει καλά)στο φούρνο στης 180 C.

Intr-o oala calim ceapa si usturoiul taiate marunt.Adaugam carnea macinata si lasam sa traga lichidul lasat.Stingem cu vinul alb.Amestecam un pic si adaugam sucul de rosii si condimentele.Lasam sa fiarba la foc mic pana cand se trage lichidul.Inainte de a folosi umplutura adaugam pesmetul si amestecam bine.
Int-o alta oala facem besamelul.Punem untul si faina si lasam sa se caleasca impreuna pana cand incepe sa isi schimbe culoarea.Adaugam putin cate putin laptele amestecand intr-una sa nu se formeze cocoloase.La sfarsit saram,piperam si punem nucsoara in functie de gustul fiecaruia.Lasam sa se raceasca crema si adugam pe rand ouale amestecand bine.Adaugam in crema un pic de branza rasa.
Intr-o tava punem un rand de vinete inghesuite bine sa nu ramana loc liber.Punem jumate din branza rasa peste vinete.Peste branza punem jumate din umplutura de carne macinata avand grija sa intindem bine peste tot.Punem peste, al doilea strat de vinete,branza si carne.La sfarsit punem besamelul si aruncam pe deasupra un pic de branza rasa.Bagam la cuptor la 180 C cam pt. o ora(pana se rumeneste bine pe deasupra). 





Αφήνουμε μισή ώρα να κρυώσει πριν το κόβουμε.
Lasam cel putin jumatate de ora sa se raceasca inainte de a taia ca sa nu se imprastie.


Καλεί σας όρεξη!
Va doresc pofta buna!


1 comment:

pansy said...

si io care credeam ca musacaua romaneasca e mai "grea" sa zic asa decat cea greceasca .de buna probabil ca este grozava!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...