Pages

Saturday, February 26, 2011

PAINE DE CASA/ΣΠΙΤΙΚΟ ΨΩΜΙ


Mirosul de paine proaspata ce iese din bucatarie si se imprastie in toata casa castiga toate aromele de interior.Primul meu gand este la bunica mea.Ma tinea langa ea sa vad cum face painea si imi spunea "Fii atenta,Loredana!Femeile din familia noastra trebuie sa stie sa faca paine"."Pai,stii,bunica la oras o luam de la magazin"."Intr-o buna zi o sa imi multumesti ca stii sa faci paine proaspata."Si imi dadeam ochii peste cap ca,vezi Doamnne iar ma tinea pe langa ea sa invat lucruri de care nu am nevoie la oras.Cat de naivi sunt copiii!Ce n-as da sa o mai vad odata langa cuptorul de pamant cu boabe de transpiratie curgand de pe fruntea ei,din cauza caldurii si incercand sa imi arate cum sa framant painea.Astazi nu imi mai dau ochii peste cap si doar iti multumesc,bunicuta mea.Intr-o zi ploioasa am facut paine in casa.Cand am scos painea din cuptor si i-am dat fiicei mele o bucata,asa calda,m-a privit si mi-a spus ca vrea sa ii fac in fiecare zi.Expresia fetei ei mi-a adus aminte de vorbele bunicii "intr-o zi o sa imi multumesti......."
Η μυρωδιά του φρέσκου ψωμιού που βγαίνει από την κουζίνα και γεμιζει ολο το σπιτι κερδιζει,χωρις αμφιβολια,ολα τα αποσμητικα χωρου.Η πρωτη μου σκεψη ειναι στη γιαγια μου.Με κρατούσε δίπλα της για να μαθω πος φτιαχνετε το ψωμι.Μου ελεγε "Προσεχε,Λορη! Οι γυναίκες στην οικογένειά μας θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να κάνουν το ψωμί"."Μα ξερεις,γιαγια εμεις στη πολη το παιρνουμε απο το φουρνο"."Μια μερα θα με ευχαριστεις που ξερεις να φτιαχνεις φρεσκο ψωμι".Και την κοιτουσα υποτιμητικα σκεφτοντας οτι παλι με κραταει διπλα της για να μαθω πραγματα αχρειαστα στη πολη.
Ποσο αφελης ειναι τα παιδια!Τι δεν θα εδινα να την ξαναδω διπλα στο φουρνο με ξυλα, με τον ιδρωτα να ρεει στο μετωπο της απο τη ζεστη,προσπαθωντας να μου δείξει πως να ζυμώνω ψωμι.Μια βροχερη μερα αποφασισα να κανω σπιτικο ψωμι.Οταν εβγαλα το ψωμι απο το φουρνο και εδωσα στη κορη μου ενα κομματι,ετσι ζεστο,μεγαλωσαν τα ματακια της και μου ειπε να τις κανω καθε μερα.Η εκφραση του προσωπου της μου  θυμιζε τα λογια της γιαγια "μια μέρα θα με ευχαριστεις....."
Avem nevoie de:
1kg faina cernuta
1 lingurita de sare
un cub de drojdie cam de 45g, frecata cu 2 linguri de zahar
1ou
lichid cald din lapte cu apa
Χρειαζόμαστε:
1 κιλό κοσκινισμένο αλεύρι
1 κουταλάκι αλάτι
45g μαγιά ανακατεμενη με  2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1ou
ζεστο υγρο απο γαλα και νερο
Punem faina intr-un vas,facem o gaura in mijloc si punem drojdia.Incepem sa turnam lichidul cald amestecand pana se incorporeaza toata faina si avem un aluat, nu prea tare.Incepem sa framantam bine si mult,pana nu se mai lipeste de peretii vasului."Broboane de sudoare sa aibe fruntea"spunea bunica cand framanti paine.Dupa framantat acoperim vasul cu folie de plastic si lasam la caldura sa creasca,pana isi dubleaza volumul.
Βαζουμε αλευρι σε ενα μπολ,κανουμε μια τρυπα στη μεση και βαζουμε τη μαγια.Ριχνουμε το ζεστο υγρο ανακατευοντας μεχρι να εχουμε μια ζυμη οχι πολυ σφιχτη.Αρχιζουμε το ζυμωμα μεχρι που το ζυμαρι δεν κολλάει αλλο στα τοιχωματα του μπολ."Χαντρες του ιδρωτα να εχει ο μετωπος"ελεγε η γιαγια,οταν ζυμωνεις ψωμι.Μετα το ζυμωμα σκεπαζουμε το μπολ με μια πετσετα και αφηνουμε σε ζεστο μερος να φουσκωσει μεχρι που θα διπλασιαστει.
Impartim aluatul 6 bucati.Fiecare bucata o rulam intr-un sul.Luam cate dou suluri si le facem ca un snur.Cele trei snururi le impletim in modul clasic.Intoarcem capetele pe dedesubt si punem in tava de cozonac unsa cu ulei .O lasam la gura cuptorului sa creasca iarasi pana se dubleaza.
Μοιραζουμε το ζυμαρι σε 6 κομματια και φτιαχνουμε 6 ρολα.Παιρνουμε δυο-δυο τα ρολα και τα γυριζουμε σαν μια κορδελα.Φτιαχνουμε μια πλεξουδα με τις τρεις κορδελες.Γυριζουμε τις ακρες απο κατω και βαζουμε σε βουτυρομενο μακροστενο ταψι.Αφηνουμε σε ζεστο μερος να φουσκωσει ξανα μεχρι να διπλασιαστει. 

Cand e pregatita de copt ungem cu ou amestecat cu un pic de apa si putem pune seminte de susam,mac,in sau orice vrem.Dam la cuptor la 180C pana se rumeneste.
Sa va fie pofta buna si nu uitati ca prima bucata f calda sa o mancati cu o bucatica de branza.Asa,ca la munte, la bunica!
Οταν ειναι ετοιμο για φουρνο αλειφουμε με αυγο ανακατεμενο με λιγο νερο και πασπαλιζουμε με σουσαμι,παπαρουνοσπορο η οτι αλλο επιθυμουμε.Ψηνουμε στους 180C μεχρι που ροδισει.
Να εχετε καλη ορεξη και μην ξεχνατε το πρωτο κομματι ,πολυ ζεστο,να το φατε με ενα κομματι φετα.
Ετσι,οπως στο βουνο,στη γιαγια μου!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...