Pages

Tuesday, March 8, 2011

SARMALE/ΣΑΡΜΑΔΑΚΙΑ



 Nu exista masa de sarbatoare la romani fara sarmale.Si nu numai!Era ca un fel de traditie,in familie ca in fiecare dumineca,masa trebuie sa aibe si sarmale.Imi amintesc pe mama si tata,in fiecare toamna,se omorau sa puna butoaie intregi de varza la acrit.Ce vremuri.....,ce amintiri....Tinand cont ca mama a fost ce care mi-a indrumat primii pasi in arta gatitului,fiecare fel de mancare o sa ma trimita cu gandul la momente din copilarie.Nu sunt prea multe de spus despre sarmale.Sunt cunoscute in toata lumea,in diferite moduri.Am incercat foarte multe feluri de sarmale si toate mi-au placut mult.Dar parca sarmalele mamei sunt un pic mai bune.
Δεν υπάρχει στην Ρουμανία γιορτινό τραπέζι χωρίς σαρμαδακια.Και όχι μόνο!Ήταν σαν έθιμο στην οικογένια μας,κάθε Κυριακή στο τραπέζι να έχει σαρμάδες.Θυμάμαι τους γονείς μου,κάθε φθινόπωρο, πάλευαν να βάζουν ολόκληρα βαρέλια με λάχανο για τουρσί.Τι καιροί....,τι αναμνήσεις...Θεωρώντας ότι  η μητέρα μου με έδειξε τα πρώτα βήματα  στην τέχνη της μαγειρικής κάθε πιάτο θα μου θυμίζει στιγμές της παιδικής ηλικίας.Δεν είναι πολλά να πούμε για τα σαρμαδακια. Είναι γνωστά σε όλο το κόσμο,φτιαγμένα  με διάφορους τρόπους.Έχω δοκιμάσει πολλά είδη σαρμαδακια και όλα μου άρεσαν.Όμως τα σαρμαδακια της μαμάς σαν να είναι λίγο πιο ωραία.
Avem nevoie de:
1 varza acra mare
1kg carne macinata
2 cepe mari
1 cana orez
1 lingura boia
sare,piper
500g sos de rosii
Χρειαζόμαστε:
ένα μεγάλο λάχανο τουρσί
1 κιλό ανάμεικτο κιμά
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 φλιτζάνι ρύζι
1 κουταλιά πάπρικα
αλάτι, πιπέρι
500g σάλτσα ντομάτα
Pregatim frunzele de varza.Le desfacem usor de pe cotor avand grija sa nu le rupem.Daca sunt mari frunzele le taiem in doua.Pregatim umplutura:taiem ceapa marunt si o calim in putin ulei.Adaugam o lingura de boia si amestecam bine.Punem ceapa cu boiaua peste carne,adaugam orezul,sare,piper.Amesteam bine si umplem sarmalele.
Ανοίγουμε σιγά τα φύλλα του λάχανου προσέχοντας να μην τα σκίσουμε.
Αν είναι μεγάλα φύλλα τα κόβουμε στα δυο. Ετοιμάζουμε την γέμιση  κόβουμε ψιλό το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε σε λίγο λάδιΠροσθέτουμε τη γλυκιά πάπρικα και ανακατεύουμε καλάΡίχνουμε το κρεμμύδι με τη πάπρικα στο κιμάπροσθέτουμε το ρύζιαλάτι και πιπέριΑνακατεύουμε καλά και γεμίζουμε τα σαρμαδάκια.

Intindem o frunza de varza,punem un pic de umplutura,impachetam.
Απλώνουμε ένα φύλλοβάζουμε λίγο γέμιση και πακετάρουμε.

Intr-o oala tapetam fundul cu cotoarele si varza ramasa taiate marunt.Pastram pt sfarsit cateva frunze ca sa acoperim sarmalele.Asezam sarmalele una langa alta in oala incercuind oala.Cand terminam primul rand stropim cu suc de rosii si punem o foaie de dafin.Continuam pana terminam sarmalele.Dupa fiecare strat stropim cu suc de rosii si o foaie dafin.Acoperim sarmalele cu frunzele pastrate.Punem apa cat sa le acopere,punem capacul si dam la cuptor pt cel putin 2 ore.Incercam si daca e facut orezul si varza se taie usor cu lingura sunt gata.
Σε μια γάστρα η κατσαρόλα σκεπάζουμε τον πάτο με ψιλοκομμένο λάχανο. Κρατάμε για το τέλος μερικά φύλλα να σκεπάζουμε τα σαρμαδάκια.
 Βάζουμε τα σαρμαδάκια ένα δίπλα στο άλλο  κάνοντας κύκλους. 
Όταν τελειώνουμε μια σειρά από κύκλους  ρίχνουμε σάλτσα τομάτας και βάζουμε από ένα φύλλο δάφνης. Συνεχίζουμε μέχρι που τελειώνουμε τα σαρμαδάκια.Τα σκεπάζουμε με τα φύλλα που κρατήσαμε  Ρίχνουμε νερό όσο να τα σκεπάζει τα σκεπάζει, βάζουμε το καπάκι και στο φούρνο για τουλάχιστον δυο ώρες.
Δοκιμάζουμε αν το ρύζι έχει βράσει και αν το λάχανο κόβεται εύκολα με το πιρούνι τότε είναι έτοιμα.

Ar fi bine varza sa o punem un pic la desarat inainte de a face sarmalele.Daca nu avem varza acra oparim o varza noua pana se moaie frunzele si se desfac de pe cotor.Inlocuim apa cu zeama acra de varza sau acrim cu sare de lamaie,suc de lamaie sau otet.
Θα ήταν καλά να βάζουμε το λάχανο τουρσί λίγες ώρες σε νερό να φύγει το πολλή αλάτι. Αν δεν έχουμε λάχανο τουρσί ζεματάμε ένα φρέσκο λάχανο μέχρι να μαλακώνουν και να βγαίνουν εύκολα τα φύλλα 
Αντί για νερό βάζουμε ζουμί από λάχανο τουρσί η δίνουμε τη ξινή γεύση με λεμόνι  η ξύδι.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...