Pages

Sunday, April 3, 2011

ΕΚΜΕΚ ΚΑΤΑΪΦΙ/EKMEK KATAIFI

Απλά απόλαυση!
Doar....placere!

Το Εκμέκ είναι ένα απολαυστικό,δροσερό ,καταπληκτικό γλυκό.Είναι ένα από τα θαύματα της ανατολικής κουζίνας.

Ekmek Kataifi este o prajitura placuta,racoroasa,deosebita.Este una din minunile culinare ale bucatariei orientale.

Χρειαζόμαστε:
500γ φύλλο  καταϊφι
200γ βούτυρο
κρέμα βανίλια από 500μλ γάλα
500μλ σαντιγί
Για το σιρόπι:
3 κούπες νερό
4 κούπες ζάχαρη
χυμό από ένα λεμόνι
καρύδια ψημένα και κομμένα σε μικρά κομματάκια η φιστίκια

Αvem nevoie de:
500g fire de kataif
200g unt
crema de vanilie din 500ml lapte
500ml frisca
Pt.sirop:
3 cani apa
4 cani zahar
suc de la o lamaie
nuci prajite si taiate in bucati mici sau fistic

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί και απλώνουμε το καταϊφι.Λιώνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε το καταϊφι να πάει παντού.Βάζουμε στο φούρνο στης 180C μέχρι που ροδοκοκκινίζει.
Ungem bine o tava cu unt si intindem kataiful.Topim untul si il turnam peste kataif sa ajunga peste tot.Dam la cuptor la 180C pana se rumeneste un pic.
Όταν είναι έτοιμο φτιάχνουμε το σιρόπι.Σε μια κατσαρόλα βράζουμε για 10 λεπτά όλα τα υλικά μαζί και έτσι ζεστό το ρίχνουμε πάνω από το καταϊφι.Αφήνουμε να κρυώσει και να τραβήξει όλο το σιρόπι.Εντωμεταξύ φτιάχνουμε τη κρέμα βανίλια όπως εδω.Όταν έχει πει όλο το σιρόπι απλώνουμε την κρέμα από πάνω.Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι που χτυπάμε τη σαντιγί.Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από τη κρέμα και πασπαλίζουμε με καρύδια η φιστίκια.
Cand e gata pregatim siropul.Intr-o oala fierbem pt 10 minute ingredientele pt sirop si asa fierbinte punem peste kataiful copt.Lasam sa se raceasca si sa traga tot siropul.Intre timp facem crema de vanilie ca aici.Dupa ce a tras tot siropul punem crema de vanilie.Punem tava la frigider si batem frisca.Intindem frisca peste crema de vanilie si punem pe deasupra nuci sau fistic.


Αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες και είναι έτοιμο.
Για μία γρήγορη εκτέλεση(ένα γρήγορο εκμέκ)μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις έτοιμες κρέμες σκόνη στο φάκελο του εμπορίου.Τα χτυπάμε με γάλα αναλόγως με της οδηγίες και έχουμε τη κρέμα βανίλια.Αν αντικαθιστούμε το γάλα για τη κρέμα από σκόνη με γάλα καρύδας και χρησιμοποιούμε μια φυτική σαντιγί έχουμε ένα νηστίσιμο Εκμέκ Καταϊφι.
Lasam la frigider pt 2-3 ore si e gata.
Pt.un ekmek rapid putem folosi cremele praf din comert.Batem cu lapte in functie de instructiuni si avem crema de vanilie.Daca inlocuim laptele cu lapte de nuca de cocos si folosim frisca vegetala avem un superb desert de post.






2 comments:

cristina said...

Buna, imi place grozav prajitura ekmek.
Te rog spune mi cam cat de inalta ar trebui sa fie si deci la 500 gr kadaif si ingredientele de mai sus ce tava trebuie sa folosesc
De asemenea, te rog scrie mi si timpul aproximativ necesar prepararii

Multumesc

Lori's kitchen said...

Buna,Cristina!Ma bucur ca iti place ekmek-ul.Si noua,muult!Dupa cum spun mai sus il fac pana si in post.
Tava la care am folosit ingredientele de mai sus este de 33/25.Inaltimea prajiturii a fost cam de 3-4 cm.Cat despre timpul de preparare cu copt,insiropat,facut crema,frisca cred ca aproximativ doua ore.
Multumesc si eu pt vizita.Te pup!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...