Pages

Monday, February 21, 2011

Boeuf Bourguignon



 Super γαλλική συνταγή έγινε αρκετά δημοφιλής από την γνωστή σεφ Julia Child.Είναι ένα είδος πλούσιο στιφάδο, λίγο ακριβό, αλλά αξίζει τον κόπο.
 Super reteta franceza,a devenit destul de populara de catre celebra sef Julia Chiald.Este un fel de tocanita f bogata,un pic costisitoare,dar merita tot efortul.

Avem nevoie de:
 1kg carne de vita taiata in bucatele mai mici
1/2 kg coasta de porc dezosata taiata in bucati
2 morcovi
1 tija de leustean
1 ceapa mare
2 catei de usturoi
10 ciuperci proaspete
5 linguri de faina amestecate cu sare si piper
unt pt prajit
1 sticla de vin rosu(reteta originala foloseste vin de Burgundy,de unde si numele)

Χρειαζόμαστε
1 κιλό βοδινό κρέας, κομμένο σε μικρά κομμάτια
1/2 κιλό χοιρινή πανσέτα
2 καρότα
ένα κλωνάρι σέλερι
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
10 φρέσκα μανιτάρια
5 κουταλιές της σούπας αλεύρι ανακατεμένο με αλάτι και πιπέρι
βούτυρο για τηγάνισμα
 Ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί (πρωτότυπη συνταγή χρησιμοποιεί Burgundy κρασί, εξ ου και το όνομα)
Intr-o oala ce intra si la cuptor,punem la incins un pic de unt cu dou linguri ulei de masline.Calim un pic carnea de porc sa ia culoare pe toate partile.O scoatem intr-un bol.Mai punem putin unt si un pic de ulei si calim legumele pana se moaie.Le scoatem si pe acestea in bol cu carnea de porc. Adaugam iarasi unt si ulei si calim carnea de vita,pe rand.Adica nu o punem toata dintr-o data.Atat cat sa acopere fundul oalei si sa o putem intoarce fara sa se rupa.De fiecare data cand calim bucatile de vita le pudram cu faina amestecata cu sare si piper.Le scoatem intr-un vas si pe acestea.Cand terminam cu calitul carnii trecem sa facem sosul.Toate se calesc in aceeasi oala,fara sa o curatam intre etape.In aceeasi oala punem incet,incet vinul amestecand continuu sa nu se faca cocoloase de la faina cu care am pudrat carnea de vita.Punem toata sticla de vin.Cand incepe sa fiarba adaugam legumele si carnea in sosul de vin.Inchidem bine oala cu capac si dam la cuptor la 150C pt doua ore.

Σε μία κατσαρόλα που μπαίνει στο φούρνο βάζουμε λίγο βούτυρο και 2 κ σ ελαιόλαδο.Σοτάρουμε λίγο τη πανσέτα μέχρι να ροδίσει.Την βγάζουμε σε ένα μπολ.Βάζουμε ξανά λίγο βούτυρο και ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν.Τα βγάζουμε και αυτά στο μπολ.Βάζουμε ξανά βούτυρο και ελαιόλαδο και σοτάρουμε το βοδινό.Όχι όλα τα κομμάτια μαζί,αλλά με τη σειρά όσο να σκεπάζει τον πάτο της κατσαρόλας.Κάθε φορά που σοτάρουμε τα κομμάτια του βοδινού πουδράρουμε με το αλεύρι ανακατεμένο με αλάτι και πιπέρι.Τα βγάζουμε και αυτά σ' ένα μπολ.Όταν τελειώσουμε με το κρέας κάνουμε τη σάλτσα.Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε σιγά-σιγα το κρασί ανακατεύοντας συνέχεια για να μην σβολιάσει από το αλεύρι που ρίξαμε στο κρέας.Ρίχνουμε όλο το κρασί.Όταν αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε τα λαχανικά και το κρέας στην κατσαρόλα με σάλτσα κρασιού.Κλείνουμε καλά την κατσαρόλα με το καπάκι και βάζουμε στο φούρνο στης 150C για δυο ώρες.

Cand e aproape gata curatam si taiem felii ciupercile.Le prajim un pic intr-o tigaie sa se moaie bine cu un pic de sare si piper.Dupa doua ore scoatem mancarea din cuptor.Cu o paleta scoatem carnea intr-un vas.Cu mixerul vertical  amestecam in sos pana devine cremos.Adaugam carnea,ciupercile,amestecam usor si servim.Puteti servi alaturi de piure de cartofi sau orez,cartofi prajiti sau ce va doreste sufletelul.

Όταν είναι σχεδόν έτοιμο το φαγητό καθαρίζουμε και κόβουμε τα μανιτάρια.Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα μανιτάρια.Όταν βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο με μία παλέτα βγάζουμε το κρέας σε ένα μπολ.Με το ραβδομπλέντερ  πολτοποιούμε καλά τη σάλτσα.Προσθέτουμε το κρέας,τα μανιτάρια,ανακατεύουμε ελαφρός και σερβίρουμε.Μπορείτε να σερβίρετε με πουρές πατάτας,ρύζι,τηγανιτές πατάτες ή ότι άλλο τραβάει η ψυχή σας.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...