Pages

Sunday, April 3, 2011

ΚΑΝΤΑΙΦΙ/KATAIFI

Μια από τις καλύτερες και φινετσάτες ανατολίτικες συνταγές.Αν αντικαταστήσουμε το βούτυρο με μαργαρίνη μπορούμε να την φτιάξουμε και στις νηστίσιμες μέρες.
Una dintre cele mai bune si fine retete orientale.Inlocuind untul cu margarina o putem face si in timpul postului.

Χρειαζόμαστε:
400γ φύλλο κανταΐφι
Για τη γέμιση:
400γ καρύδια
2-3κ.σ.μαύρη ζάχαρη
1κ.σ κανέλα
0,5κ.γ.γαρύφαλλο
100γ φρυγανιά
ξύσμα από ένα λεμόνι
250γ βούτυρο
Για το σιρόπι:
3 κούπες ζάχαρη
5 κούπες νερό
φλούδα λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα
2 κ.σ γεμάτες μέλι η γλυκόζη

Avem nevoie de:
400g fire de kataif(se gaseste la frigider/congelator in supermarket)
Pt.umplutura:
400g sambure de nuca
2-3 linguri de zahar brun
1 lingura de scortisoara
0,5 lingurita cuisoare
100g pesmet
coaja rasa de la o lamaie
250g unt
Pt.sirop:
3 cani de zahar
5 cani de apa
coaja de lamaie
un lemnulet de scortisoara
2 linguri pline de miere sau glucoza

Τα καρύδια τα ψήνουμε για 10 λεπτά στο φούρνο.Τα 300γ θα ψιλοκόβουμε και τα 100γ τα κάνουμε σκόνη στο μύλο η στο μπλέντερ.Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τη γέμιση,εκτός το βούτυρο.Προστεθούμε μια κουταλιά νερό η ανθόνερο για να μπορούμε να δουλεύουμε τη γέμιση.Λιώνουμε το βούτυρο.Παίρνουμε από το κανταΐφι λωρίδες από μαλλί,θα χτενίζουμε ελαφρά με τα δάχτυλα έτσι ώστε να έχουμε όσο πιο ίσιες τρίχες στης λωρίδες μας.Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε το κανταΐφι και στην άκρη βάζουμε μια κουταλιά γέμιση.
Dam nuca 10 minute la cuptor.Cand se raceste macinam 100g,iar cele 300g le taiem in bucati mici.Intr-un vas amestecam toate ingredientele pt umplutura,in afara de unt.Adaugam o lingura de apa sau apa de trandafiri pt a putea lucra umplutura.Topim untul.Luam tufe de kataif,le pieptenam usor cu degetele incat sa avem cat mai aliniate firele de kataif.Cu o pensula ungem cu unt kataiful si incepand din margine punem o lingura de umplutura. 
 Τυλίγουμε λίγο σφιχτά μέχρι που η γέμιση είναι ασφαλής μέσα και έχουμε ένα ρολό περίπου 10εκ.Το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.

Rulam un pic mai strans pana umplutura e capturata bine in foaia de kataif,obtinand un rulou cam de 10cm lungime.Il punem in tava unsa cu unt si procedam la fel cu celelalte.
Όταν γεμίζουμε το ταψί ,βουτυρώνουμε ένα-ένα τα ρολά με λιωμένο βούτυρο και το υπόλοιπο το περιχύνουμε από πάνω.Ψήνουμε στους 180C 30 λεπτά σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο και άλλα 30 χωρίς αλουμινόχαρτο.Πρέπει να ροδοκοκκινίζουν.Όταν είναι έτοιμα βγάζουμε από το φούρνο και ετοιμάζουμε το σιρόπι.Σε μια κατσαρόλα βράζουμε για 7 λεπτά όλα τα υλικά του σιροπιού.Όταν το γλυκό είναι ακόμα ζεστό παίρνουμε με μια κουταλιά σιρόπι και ρίχνουμε πάνω από κάθε ρόλο 3-4 κουταλιές σιρόπι.Το υπόλοιπο το περιχύνουμε όλο από πάνω.Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό.Σκεπάζουμε το ταψί με μια πετσέτα και αφήνουμε να ιδρώσει για μισή ώρα.Μπορούμε να πασπαλίζουμε με κοπανισμένα φιστίκια.
Cand umplem tava,ungem cu unt fiecare rulou,in parte,iar restul de unt il turnam pe deasupra sa intre peste tot.Coacem la 180C pt.30 minute avand tava acoperita cu o folie de aluminiu si inca 30 minute fara folia de aluminiu.Trebuie sa se rumeneasca frumos pe deasupra.Cand sunt gata scoatem tava din cuptor si pregatim siropul.Intr-o oala fierbem pt. 7 minute toate ingreddientele pt sirop impreuna.Kataiful trebuie sa fie inca cald.Luam cu o lingura sirop si insiropam fiecare prajitura pe rand cu 3-4 linguri de sirop.Restul de sirop il turnam tot pe deasupra si acoperim tava cu un prososp lasand sa transpire pt.jumatate de ora.Putem sa punem  pe deasupra bucatele mici de fistic. 
Το κανταΐφι μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα!Καλή όρεξη!
Kataiful e gata pt. servit!Pofta buna!








No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...