Pages

Tuesday, January 24, 2012

ΤΟΥΡΤΑ ΑΙ-ΒΑΣΙΛΗΣ/TORT MOS CRACIUN

Φέτος, μετά από πολλούς ήρωες που σκεφτόταν η μικρή μου για την τούρτα,μόλις στολίσαμε το σπίτι, αποφάσισε ότι θέλει τούρτα Αι-Βασιλης.
Αnul acesta ,dupa mai multi eroi ce s-a gandit,Margarita mea,pt tort,de cum am impodobit casa de sarbatori,s-a hotarat ca vrea tort Mos Craciun.

Η τούρτα ήταν αυτη εδώ με δίπλα υλικά και σε παραλληλόγραμμη φόρμα.Για το ντεκόρ έφτιαξα μπισκότα τζιντζερ.
Tortul este cel de aici cu  duble ingrediente si in tava dreptunghiulara.Pt decor am facut biscuiti ginger.
Ζυμάρι για μπισκότα:
110γ βούτυρο
100γ μαύρη ζάχαρη
125γ μέλι
1 αυγό
0,5κ.γ.σόδα
0,5κ.γ. σκόνη τζίντζερ
0,5κ.γ.κανέλα
0,5κ.γ.σκόνη γαρύφαλλο
λίγο αλάτι
450γ αλεύρι
Aluat pt biscuitii cu ginger:
110g unt
100g zahar brun
125g miere
1ou
1/2 lingurita bicarbonat
1/2 lingurita praf de ginger
1/2 lingurita scortisoara
1/2 lingurita praf cuisoare
putina sare
450g faina
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά μέχρι να αφρατεψει.Προσθέτουμε και το μέλι και ανακατεύουμε καλά.Ρίχνουμε και το αυγό μαζί με τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.Ρίχνουμε το μισό αλεύρι και ανακατεύουμε σε πιο χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ.Συνεχίζουμε να προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι ώσπου έχουμε ένα σφιχτό ζυμάρι.Τυλίγουμε το ζυμάρι με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε 6-7 ώρες στο ψυγείο.
Φτιάχνουμε πρότυπα από χαρτί:δυο έλκηθρα,δυο τετραγωνάκια για τα πλαϊνά του ελκήθρου,ένα Αι-Βασιλη,δυο ελαφάκια,ένα-δυο έλατα.
Απλώνουμε τη ζύμη πάνω σε λαμαρίνα η στο πίσω μέρος ενός ταψιού,μισό πόντο πάχος.Ακουμπάμε τα πρότυπα από πάνω και προσεκτικά κόβουμε τα μπισκότα μας.Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στης 180C για 6-8 λεπτά.Όταν είναι έτοιμα με την βοήθεια ενός μαχαιριού βγάζουμε τα μπισκότα και τ΄αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Batem bine la mixer untul cu zaharul pana se inspumeaza.Adaugam mierea si amestecam bine.Adaugam si oul cu condimentele si amestecam bine.Adaugam jumatate din faina si amestecam la o viteza mai mica la mixer.Continuam sa adugam si restul de faina pana obtinem un aluat tare.Invelim aluatul in folie de plastic si lasam la frigider 6-7 ore.
Facem sabloane de hartie:2 sanii,doua dreptunghiuri pt partile laterale ale sanii,un Mos Craciun,doi reni,unu-doi brazi.
Intindem aluatul direct pe o tabla de cuptor sau pe dosul tavii cu o grosime de 0,5cm.Punem sabloanele de hartie peste aluat si cu grija taiem formele dorite.Punem in cuptorul preincalzit la 180C pt6-8 minute.Cand sunt gata ii despridem cu ajutorul unui cutit si ii punem pe un gratar la racit.


Φτιάχνουμε royal icing :
Χτυπάμε δυο ασπράδια με το μίξερ και προστεθούμε σταδιακά 500γ άχνη.Χωρίζουμε σε μπολάκια το royal icing και χρωματίζουμε με χρώματα ζαχαροπλαστικής.Με ένα πινέλο ζωγραφίζουμε τα μπισκότα μας.Όταν χρησιμοποιήσουμε παραπάνω από ένα χρώμα ,περιμένουμε να στεγνώσει καλά το πρώτο χρώμα και μετά συνεχίζουμε.
Για το έλκηθρο κολλάμε  τα μπισκότα με icing και αφήνουμε να στεγνώσει.
Facem royal icing:
Batem cu mixerul doua albusuri si adaugam treptat 500g zahar praf.Impartim in vase mai mici royal icingul si il coloram cu culori de cofetarie.Cu o pensula coloram biscuitii.Cand e nevoie de mai mult de o culoare pe un biscuite,asteptam sa se usuce prima culoare si apoi continuam.
Pt. saniuta lipim biscuitii cu icing si lasam sa se usuce.


4 comments:

Eri said...

Πολύ ωραία είναι Λόρι, να χαιρεσαι τα κορίτσάκια σου!

Lori's kitchen said...

Ευχαριστώ πολύ,Έρη!Να'σε καλά!

Adela Zilahi said...

Superbb! Cred ca este tare buna! Pupicei!

Lori's kitchen said...

Multumesc,Adela!Intr-adevar e foarte buna.Cel putin pt gustul nostru!Te pup!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...