Pages

Friday, April 27, 2012

ΠΙΤΑ ΜΕ ΠΑΠΑΡΟΥΝΟΣΠΟΡΟ/PLACINTA CU MAC

Ένα αγαπημένο και υπέροχο γλυκό από το τετράδιο με συνταγές για γλυκά, της μαμάς μου!O παπαρουνόσπορος  ήταν το κύριο συστατικό της  frau Renate ,που την είχαμε γειτόνισσα .
 Un dulce minunat si preferat in copilarie,din caietul de retete al mamei.Frau Renate,vecina noastra,avea macul ca unul din principalele ingrediente din bucataria ei.Ce macaroane cu mac mai facea,mmm.....o sa vi le arat curand.
Pt. ca mama are scrise doar ingredientele,nefiind 100% sigura despre modul in care le combina,cautand ajutor in nenumaratele si superbele pagini/bloguri ale internetului ,aici am gasit ceea ce mie mi s-a parut a fi mai aproape de a vecinei Renate.Asadar am folosit ingredientele din caietul mamei si pt pasii urmatori m-am inspirat de pe bucatar maniac,un site descoperit de curand si care mie imi place muuuuult.
Υλικά για τη ζύμη:
350γ αλεύρι
200γ βούτυρο
60-70γ άχνη
1 κ.σ. baking powder
4 κρόκους αυγών
50γ κρέμα γάλακτος
Γέμιση:
250γ παπαρουνόσπορο πολτοποιημένο
250γ ζάχαρη
50 γ βούτυρο
500μλ γάλα
130γ αλεύρι
4 ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα
2 βανίλιες
0,5 κ.σ.baking powder
3κ.σ.μαρμελάδα βύσσινο
Ingrediente pt foi:
350g faina
200g unt
60-70g zahar praf
o lingura praf de copt
4 galbenusuri de ou
50 g smantana(eu pun si iaurt daca nu am smantana in frigider)
Umplutura:
250g mac macinat
250g zahar
50 g unt
500ml lapte
130g faina
4 albusuri de ou batute spuma
2 pliculete vanilie
jumatate de lingura praf de copt
3 linguri dulceata de visine

Χτυπάμε καλά το βούτυρο με την άχνη,προσθετουμε τους κρόκους,την κρέμα γάλακτος και το αλεύρι με το baking powder.Αναλόγος με το αλεύρι μπορεί να χρειαστεί να προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.Η ζύμη πρέπει να είναι πιο μαλακή,όμως να μπορούμε να την ανοίξουμε.Την χωρίζουμε στα δυο.Το ένα κομμάτι το απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί,το αλείφουμε με τη μαρμελάδα βύσσινου,ρίχνουμε την κρέμα και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλο.Τρυπάμε με το πιρούνι που και που για να μην φουσκώσει και ψήνουμε στους 180C μέχρι που ροδίζει.Όταν κρυώνει πασπαλίζουμε με άχνη.
Κρέμα:
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε σε χαμηλή φωτιά το γάλα με τον  παπαρουνόσπορο μέχρι που γίνετε σαν κρέμα.Αφήνουμε να κρυώσει.Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και της βανίλιες.Προσθέτουμε τον παπαρουνόσπορο.Ρίχνουμε και το αλεύρι και στο τέλος προσθέτουμε την μαρέγκα ανακατεύοντας σίγα σίγα.

Batem bine untul cu zaharul pana devine ca o crema,adaugam galbenusurile,smantana si faina amestecata cu praful de copt.In functie de faina ,poate e nevoie sa adaugam mai multa sau nu.Aluatul trebuie sa fie moale,dar sa il putem intinde.Impartim in doua aluatul.Intidem prima foaie in tava unsa asa incat sa acoperim putin si peretii tavii.Ungem foaia cu dulceata de visine si punem umplutura/crema de mac.Acoperim cu a doua foaie,lipim marginile foilor apasand cu furculita sau sucindule putin intre ele.Intepam placinta cu un cutit sau cu furculita peste tot ca sa nu se umfle la copt si coacem la 180C pana se rumeneste.Cand se raceste o pudram cu zahar praf.

Umplutura:
Intr-o oala mai mica punem macul cu laptele la fiert pana ramane ca o crema.Lasam sa se raceasca.Intr-un bol batem zaharul si vanilia cu untul.Adaugam crema de mac,faina amestecata cu praful de copt si amestecam bine.La sfarsit adaugam si spuma de albusuri si amestecam usor pana se incorporeaza .







2 comments:

Raluca said...

pentru ce tava este reteta?
multumesc, Raluca

Lori said...

Buna,Raluca!Scuze de intarziere,cu schimbarile din Grecia(alegeri)nu am mai intrat.Tava mea este mare 34*25 cm,de aceea masurile sunt mai diferite.Sper sa o incerci si daca esti fana a macului sigur o sa iti placa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...